alles

over

drummen

Drumles

Leren drummen

Lijkt het jou leuk om te leren drummen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Met de juiste benadering en techniek kan je al snel je eerste ritmes spelen! Maar waar moet je op letten als je serieus werk wil maken van het drummen? Welke stijl vind je het leukst om te spelen? En wanneer kun je het beste beginnen met drumles?

Wow

Drumstel onderdelen

Het moderne drumstel bestaat uit een aantal onderdelen:

Bass- of kick(drum): de laagste en vaak grootste trom van het drumstel. Deze wordt met de voet bespeeld door het bassdrumpedaal. De bassdrum brengt een lage en vaak korte klank voort en is in heel veel muziekgenres leidend.

Snare(drum): een middelhoge en kleine trom met onderaan een snarenmat. De snare wordt met stokken bespeeld en vaak afgewisseld met de bassdrum, wat in heel veel gevallen het herkenbare ritme oplevert.

Tom-toms: een aantal trommels met verschillende hoogtes in geluid. Het meest gangbare drumstel heeft drie toms: de high tom, low tom en de floor tom. De high tom en de low tom bevinden zich boven de bassdrum en de floor tom staat op pootjes naast het been dat de bassdrum bespeelt. De toms worden vaak gebruikt in “fills”, wat korte afwisselingen in het ritme zijn.

Bekkens: dit zijn metalen schijven (vaak van brons) die een hoge klank voortbrengen. Een gangbaar drumstel heeft in ieder geval drie bekkens.

De hi-hat: de hi-hat bestaat uit twee bekkens die met de onderkanten op elkaar zitten op een hi-hat standaard. De bekkens kunnen door het hi-hat pedaal met de voet open en dicht gemaakt worden. In veel ritmes wordt de hi-hat doorlopend bespeeld in samenspel met de bassdrum en de snare.

Crash: samen met de hi-hat is de crash over het algemeen het hoogste bekken van het drumstel. Deze wordt gebruikt om een accent te geven in een ritme, vaak wanneer er naar een ander deel van een nummer wordt gegaan.

Ride: dit is het grootste bekken van het drumstel. De ride heeft een klank die lang doorklinkt en wordt vaak op een vergelijkbare manier gebruikt als de hi-hat, maar geeft door de lang uitzingende klank een ander effect dan de hi-hat.

Akoestisch of elektrisch drumstel

Een akoestisch drumstel is het drumstel dat we allemaal wel kennen. Trommels of zogeheten ketels met vellen gespannen aan de boven- en onderzijde. Het akoestische drumstel brengt een grote hoeveelheid geluid voort, wat niet voor iedereen praktisch is. Denk aan wonen in een huis met buren die niet gecharmeerd zijn van een dagelijkse dosis drums. Daarom zijn er elektronische drumstellen ontwikkeld.

Het elektrisch drumstel bestaat uit dezelfde onderdelen als een akoestisch drumstel, maar dan met rubberen platen die de trommels en bekkens vervangen. Deze zogeheten drumpads zijn met geluidskabels verbonden aan een module die de slagen van de drummer omzet naar geluiden. Het voordeel van zo'n drumstel is dat het stukken minder geluid voortbrengt dan een akoestische set, waar de drumgeluiden bijvoorbeeld alleen over een koptelefoon gehoord kunnen worden. Duurdere varianten maken zelfs gebruik van gaasvellen die lijken op gebruikelijke drumvellen, zonder de geluidsopbrengst. Het nadeel van een elektronisch drumstel is dat veel drummers aangeven dat het toch niet hetzelfde voelt als drummen op een akoestisch drumstel, maar voor mensen die geen geluidsoverlast willen veroorzaken kan het een hele goede optie zijn.

Het nut van drumles

Misschien drum je al regelmatig in een band of tik je op alles wat los en vast staat. Wat je ervaring ook is, drumles is altijd een goed idee als je je verder wilt ontwikkelen op het gebied van drummen.

Er zijn heel veel online filmpjes om te leren drummen, maar waarom zou je dan een les volgen? Een drumleraar kan je goed begeleiden in de juiste techniek. Vaak leren we verkeerde houdingen en technieken aan. Een online filmpje kan je natuurlijk daar niet op wijzen. Samen met een docent alle stappen doornemen kan er voor zorgen dat je sneller en juister leert drummen.

Buiten het begeleiden de juiste techniek en ritmes helpt de docent je ook met je presentatie en ook je zelfvertrouwen.

Laat jezelf verrassen door wat jij allemaal kan!

Wanneer starten met drumles

Bij School of Music geven we les aan kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. Waarom 6 jaar? Dit heeft o.a. te maken met het feit dat het kind groot genoeg moet zijn om bij de pedalen te kunnen komen. Het maakt natuurlijk niet uit of je al ervaring hebt of nog niet verder bent gekomen dan het tikken op je bureau. Boek gewoon een proefles en je komt er pijlsnel achter hoe een drumles bevalt en wat de mogelijkheden zijn met een drumstel. Laat je inspireren door de drumkunsten van onze professionele drumdocenten en ga gemotiveerd aan de slag om jouw doel te bereiken: een goede ritmebeheersing!