Afstelling drumstel
Een goede afstelling van je drumstel maakt het geluid beter en maakt het oefenen leuker. Hieronder een aantal tips voor het afstellen van je drumstel:
Stemmen
Een goede stemming bereik je in het algemeen door je trommels rondom gelijk te stemmen en het onder en bovenvel ongeveer gelijk te stemmen. Stemmen doe je kruislings, nadat het vel op de trommel ligt en de spanrand erop ligt draai je eerst de stembouten rondom aan totdat je een lichte weerstand voelt. De stembouten zijn nu precies zover aangedraaid dat er geen speling meer inzit. Vervolgens druk je het vel met een vlakke hand aan, je mag hier gerust wat kracht op zetten en het is niet erg als je gekraak hoort, dit is alleen de lijm in het vel. (Let op: doe dit niet bij het ondervel van je snaredrum want deze is extra dun en dus kwetsbaar). Als je het vel hebt aangedrukt kan je de bouten met de hand verder aan draaien.
Nadat het vel rondom is aangedraaid staat het nog niet op spanning. Je kan dit op verschillende manieren doen, de eerste manier is alle bouten kruislings om de beurt een beetje aandraaien totdat de spanning overal gelijk is. Je hebt hier ook weer apparaatjes voor die de spanning voor je weergeven. Dit werkt alleen als de bouten soepel draaien en er geen roest oid inzit. De tweede manier is vergelijkbaar maar hierbij ga vooral af op je gehoor: met een vinger op het midden van het vel (en het andere vel gedempt) sla je het vel aan naast de spanbouten om overal dezelfde toon te krijgen. Bij bovenstaande methodes geldt vooral: veel uitproberen en luisteren wat je zelf mooi vindt. Wil je je oude oefendrumstel voor niet teveel geld wat upgraden, probeer dan eens Remo Pinstripe vellen op de toms. Deze dempen de storende bijgeluiden beter en geven een wat ‘vettere’ sound. Om deze reden zie je deze vellen ook vaak terug in oefenruimtes.
Vellen
Favoriete vellen heb ik niet echt. Ik gebruik zelf vaak de Remo Emperor clear, deze dempen de meeste boventonen zonder de klank veel te beïnvloeden zoals bij Pinstripes. De laatste tijd gebruik ik ook veel enkellaags vellen met coating (bijvoorbeeld Remo Ambassador of Evans G1). Deze laten de ketel meer resoneren en hebben door de coating een iets ‘droger’ geluid.
Dempen
Om de toms vervolgens weer wat korter door te laten klinken gebruik ik vooral sound ringen. Sound ringen leg je los op het bovenvel. Bij de aanslag komt de ring even los van het vel, hierdoor wordt het vel pas bij het neerkomen gedempt.
Voor de snares gebruik ik meestal wel moongel of tape. Hiermee kan je iets beter ‘doseren’ en behoud je de karakteristieke boventonen van de snare. Bij de bassdrum gebruik ik een vel met buitenring, verder leg ik een kleed of kussen tegen het slagvel. Voor wat meer resonantie span ik het achtervel/ resonantievel iets strakker.
Stokken
Qua stokken zijn mijn favorieten Fic Firth 5b (vrij lichte stok) en de signature Jack DeJohnette (SJD) (iets langer model). Verder heb ik in het verleden veel met de Dave Weckl stokken gespeeld. Tip: wissel af met verschillende stokken, de ene stok zorgt voor meer snelheid, de andere voor een zwaardere aanslag. Hierdoor train je je techniek.
Deze tips zijn niet bedoeld als gouden regels, je moet namelijk op je eigen gehoor afgaan en vooral veel uitproberen wat voor jou werkt. Succes!