Drums

Hoe is het

ontstaan

Onstaan van het drumstel

De geschiedenis het drumstel

Misschien is het drumstel of in ieder geval de voorloper ervan wel het oudste instrument ter wereld. Mensen trommelden al jaren op alles wat ze vonden. Zo’n 30.000 jaar geleden werden de eerste dierenvellen over potten gespannen. Deze trommels werden gebruikt voor de jacht, religieuze ceremonies en oorlogsrituelen. Later werd het onderdeel van muziek losstaand van bovenstaande redenen, want muziek werd ook entertainment.

Drummen geel rook

Bassdrumpedaal

Pas in de 20e eeuw ontstond het drumstel zoals wij hem nu kennen. Voor deze uitvinding werden afzonderlijke drums bespeeld door percussionisten, zoals dit in klassieke orkesten nu ook nog het geval is. Door de uitvinding van het bassdrumpedaal veranderde dit. Één enkele muzikant kon door het gebruik van pedalen meerdere percussie-instrumenten tegelijk bespelen. Van de bekkens tot aan de grote trom. Niet alleen het bassdrumpedaal was hierbij van belang, maar ook het hi-hat pedaal. Hieronder gaan we dieper in op wat deze pedalen en de rest van het drumstel inhouden. Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de hoeveelheid muzikanten in groepen kleiner werd. Met als resultaat de welbekende viermansband. Drummer, bassist, gitarist, zanger.

Maatsoorten

Drummers spelen natuurlijk ritmes, maar voordat je ritmes kan spelen moet je eerst weten wat maatsoorten zijn. Muziekstukken of nummers worden onderverdeeld in maten. De maat bepaalt de ritmische structuur van het muziekstuk. Een maat duurt een aantal tellen, nadat het aantal tellen bereikt is begint het tellen opnieuw. Deze onderverdeling van tellen noemen we een maatsoort.

4/4

De meest gebruikte maatsoort in de Westerse muziek is 4/4 of de vierkwartsmaat. In 4/4 duurt een maat vier tellen. Vaak wordt er accent gelegd op de eerste tel van een maat. Je telt hierbij elke keer tot vier en dan begin je weer opnieuw. Dit is goed te horen in het intro van Billie Jean van Michael Jackson. Hier wordt de bassdrum aangeslagen op de 1e en 3e tel en de snaredrum op de 2e en 4e tel van de maat. Je kunt dit gemakkelijk thuis eens proberen mee te tellen of tikken. Dit is een voorbeeld van hoe 4/4 kan klinken, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos.

6/8

Een ander veel gebruikte maatsoort is 6/8, waarbij er zes tellen in een maat zijn. In veel gevallen wordt er bij 6/8 de bassdrum op de 1e tel van de maat aangeslagen en op de 4e tel van de maat de snaredrum. Op de hi-hat of ride worden dan vaak alle zes de tellen van de maat aangeslagen. Gravity van John Mayer of Judith van A Perfect Circle zijn nummers waar dit goed te horen is.

3/4

En dan is er nog ¾ waarbij, je raadt het al, er 3 tellen in een maat zijn. De meeste mensen zullen deze maatsoort kennen als het “waltz ritme”. Of hoem pa pa. 6/8 en ¾ lijken veel op elkaar, maar zijn wel degelijk verschillend. Over het algemeen wordt er een accent gelegd op de eerste tel van een maat. Je zou kunnen zeggen dat dit bij ¾ dus twee keer zo vaak gebeurt als bij een 6/8 maat. Een voorbeeld van een nummer in ¾ is Manic Depression van Jimi Hendrix. Voor een beginner zal dit echter wat moeilijk mee te tellen zijn, omdat de drummer de snaredrum aanslaat tussen twee tellen door. Hoewel het niet door een drummer wordt gespeeld kun je heel goed horen wat ¾ inhoudt door naar Sunday Smile van Beirut te luisteren. De eerste tel is anders dan de laatste twee, waardoor je dus het “hoem pa pa” ritme krijgt.

In verschillende culturen en genres wordt er gebruik gemaakt van nog veel meer maatsoorten dan deze drie. Maatsoorten zijn haast zo divers als muziekstijlen, maar voor een beginner zijn deze drie in eerste instantie het belangrijkste.