interview

eelke

mastebroek

Gitaardocent

"Muziek maken is voor mij een uitingsvorm"

Eelke Mastebroek (29) is gitaardocent in Rotterdam West, en vertelt wat muziek maken voor hem betekent. “Ik heb altijd de drang van muziek maken gehad.”

Gitaardocent legt het allemaal uit

Potten en pannen

Eelke is al van jongs af aan bezig met muziek. Op zijn vierde begon hij met drummen, op zijn negende met gitaar spelen. “Het is gewoon nooit anders geweest. Vroeger had ik al die drang om ergens op te drummen, om op potten en pannen te slaan. Het is een heel natuurlijk iets, een uitingsvorm.”

“Hey, hier sta ik'

Zijn volgende muzikale stappen zette hij in de muziekschool, waar hij zich verder ontwikkelde op elektrische gitaar. Als 17-jarige deed Eelke mee aan de SENA Guitar Awards, waar hij tweede werd in de categorie 17-21 jaar. “Toen kreeg ik een bewust idee van: ‘Hey, hier sta ik.’ Ik had altijd muziek gemaakt, maar op dat moment kreeg ik een beter beeld van wat ik, ten opzichte van anderen, kon.” Op zijn twintigste begon Eelke met het Conservatorium, waar hij in 2012 afstudeerde.

Handsome Poets

Zijn muzikale carrière werd commerciëler. Hij deed mee aan tv-programma Top of the Pops, en kwam in de bands Rigby en de Handsome Poets terecht. “In totaal heb ik vijf jaar in die bands gezeten, waarmee ik elk podium in Nederland heb gezien.” Totdat hij besloot de overstap naar lesgeven te maken. “Ik had het gevoel dat ik iets anders wilde doen. Toen ben ik aan de slag gegaan voor School of Music.”

Wereld van verschil

Een bewuste omschakeling van het podium naar het lesgeven. “Wat ik mooi vind aan lesgeven is om te zien wanneer er een kwartje valt. Dat iemand gaat stralen, en zoiets heeft van: ‘Wauw, te gek! Ik kan Michael Jackson spelen. Thanks!’ Je helpt mensen ergens mee. Je kunt ze inzichten en handvaten geven, en dat vind ik tof. Voor kinderen kun je een wereld openen. Ik zie bijvoorbeeld dat een leerling helemaal loskomt nadat ik hem heb laten kennismaken met de blues. Je merkt dat iets werkt, en dat wil je helpen zich te ontwikkelen. Voor mij is het iets heel simpels, en voor een ander een wereld van verschil.”

Uitdaging

Dat het muziek maken voor Eelke zoiets natuurlijks is, maakte het lesgeven in het begin soms best een uitdaging. Want hoe leg je iets uit aan leerlingen waarvoor dat natuurlijke niet geldt? “Als ik een linkshandige gitaar vastheb, dan snap ik opeens hoe dat voor anderen is. Ik heb moeten leren mijzelf in te leven.”

Eigen sound creëren

Naast lesgeven besteedt hij ook tijd aan eigen projecten. “Ik ben nu bezig met zelf produceren, zingen, alle instrumenten zelf bespelen. Dat is iets dat ik een jaar geleden heel graag wilde, in mijn eigen studio. Nu ik zover ben wil ik steeds meer eigen producties op de kaart zetten. Ik wil steeds beter mijn eigen stempel ergens op drukken, mijn eigen sound creëren. Ik wil mezelf verder ontwikkelen, zo lang mogelijk.”