Rob Meulmeester

Gitaarles, Muziektheorie

Cursussen

Lesprijs

voor cursisten
€ 22,00

Locaties

Locatie Capelseweg (School of Music), Capelle aan den IJssel
WhatsApp Image 2023-09-20 at 16.12.07.jpeg WhatsApp Image 2023-09-20 at 16.12.07.jpeg
IMG_2043.jpg IMG_2043.jpg
IMG_2042.jpg IMG_2042.jpg
IMG_2040.jpg IMG_2040.jpg
capelle-aan-ijssel-capelseweg.jpg capelle-aan-ijssel-capelseweg.jpg
Thuisstudio Willem van Hillegaersbergstraat, Rotterdam
DSC_1017 2.jpg DSC_1017 2.jpg
Videoles

Reviews (8)

Vriendelijk Coachend Communicatie
the proefles went perfectly well

Mercedeh Na 1 week les

Vriendelijk Communicatief Deskundig Goed met kinderen
Prettige les, Ezra voelde zich snel op zijn gemak!

Katja Na 1 week les

Ervaren Geduldig Coachend
Mijn zoon vond de proefles erg leuk! Helemaal leuk dat hij gelijk al iets heeft leren spelen en daar thuis lekker mee kan oefenen.

Marian Na 1 week les

Vriendelijk Deskundig Inspirerend Ervaren Geduldig
Rob weet mij met zijn eindeloze geduld en deskundigheid iedere les weer te inspireren.

Cook Na 120 weken les

Vriendelijk Geduldig Ervaren Gezellig Communicatief Enthousiast
Door verhuizing helaas moeten stoppen met gitaarles bij Rob. Ik vond het altijd super leuk om tijdens de les stukken door te nemen en thuis weer aan de slag te gaan om het nog beter onder de knie te krijgen. Ik had het gevoel dat ik snel leerde en hierdoor hield ik er veel plezier in!

Tessa Na 32 weken les

Vriendelijk Deskundig Gezellig Eigentijds Ervaren Goed met kinderen Inspirerend Coachend
Rob is een hele aardige en kundige leraar!

Remy Na 1 week les

Vriendelijk Deskundig Goed met kinderen Enthousiast Inspirerend Ervaren Gezellig

Patty Na 8 weken les

Deskundig Enthousiast
Heb tien lessen gehad en een aantal dingen geleerd, maar het is pas een begin, daar ben ik wel achter gekomen, komt veel bij kijken. Ik ervaar het les geven van Rob als prettig en leerzaam, hij beschikt over veel kennis en deskundigheid, ook is hij geduldig. Ik stop nu even met de lessen en wil me de komende maanden het geen wat ik geleerd heb me meer eigen maken. In het najaar denk ik nog een aantal lessen te nemen, als het kan ook weer bij Rob.

Kees Na 1 week les

Rob Meulmeester RM
Rob
(8)
Vriendelijk Deskundig Ervaren
Capelle aan den IJssel
en 2 andere locaties
vanaf
€ 22,00
per 30 min.
Privéles
Videoles mogelijk

Introductie

Rob Meulmeester is een Rotterdamse gitarist, componist, arrangeur en docent. Als laatbloeier begon hij op zestienjarige leeftijd als autodidact op de gitaar, en al snel werd de muziek een obsessie. Hij bekwaamde zich in uiteenlopende stijlen, van akoestische sologitaar (Sacksioni), pop en rock – Red Hot Chili Peppers was een favoriet – via blues (Hendrix, Clapton) en instrumentale rock (Satriani) naar jazz en gypsy jazz.

P6053567 (2) 2.jpg P6053567 (2) 2.jpg
DSC_0973 2.jpg DSC_0973 2.jpg

Opleiding

In 2014 studeerde hij af aan Codarts, het Rotterdams Conservatorium, waar hij jazzgitaar studeerde met minors in compositie en arrangeren. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich, naast zijn instrument, in harmonieleer en muziektheorie; zo schreef hij een zeer goed beoordeelde scriptie over jazzharmonie op de piano, en hoe deze toe te passen op de gitaar. Een vervolgonderzoek naar dit onderwerp moet leiden tot de uitgave van een lesmethode in jazzharmonie op de gitaar.

Enthousiast geworden?
Boek dan nu je proefles
Boek nu

Musicus

Al tijdens de studie speelde hij verschillende muziekgenres in uiteenlopende bezettingen in Nederland en daarbuiten. Dankzij zijn veelzijdigheid en theoretische kennis, gepaard met wat men in het vak ‘grote oren’ noemt, kan hij vaak zonder voorbereiding een avondje aansluiten bij bestaande ensembles. Na zijn studie heeft Rob zich verdiept in de klassieke gitaar, met name de muziek van Bach en Scarlatti (die nooit voor gitaar componeerden).

Stuur een bericht

Ben je al ingeschreven of heb je een proefles gevolgd?

Docent

Sinds zijn studie geeft Rob zowel instrument- als theorieles in, naar eigen zeggen, alle stijlen behalve flamenco. In zijn lessen staat, naast het spelen zelf, het begrijpen van wat je doet of schrijft centraal, om zodoende het maximale uit je spel of compositie te halen; niets is bewezen totdat je het kunt herhalen.

IMG_0702 IMG_0702

Theorie

Voor muzikanten die meer willen dan naspelen. Met behulp van muziektheorie leer je wat de akkoorden uit je favoriete liedjes met elkaar te maken hebben, dat Mozart zijn symfonieën niet schreef door maar van alles uit te proberen, en dat een gitaarsolo of improvisatie niet tot stand komt door toevallige inspiratie of een aaneenschakeling van vaste patronen.Wil je zelf muziek leren schrijven of improviseren, dan is muziektheorie wellicht iets voor jou.

Online

Sinds maart 2020 vinden noodgedwongen veel van de lessen online plaats, met goed resultaat. Ondanks de afstand word je in een paar tellen voorzien van duidelijke partijen, en waar nodig audiobestanden met begeleiding. Informeer naar de mogelijkheden.

Gitaarles

In de gitaarlessen staan de wensen van de leerling voorop. Vrijwel alle muziekstijlen zijn mogelijk. De leerling kan zelf kiezen welke muziek te oefenen, maar er kan ook muziek worden aangedragen die past binnen het gewenste genre. Bladmuziek wordt, handgeschreven of digitaal, aangeleverd in notenschrift en/of tabulatuur. De muziek kan worden aangepast aan het niveau van de leerling.Tijdens de les wordt de muziek praktisch geoefend en, waar nodig en wenselijk, theoretisch verklaard. De muziek wordt samen gespeeld, gespeeld door de leerling met begeleiding van de docent, en eventueel helemaal alleen gespeeld, en voorzien van praktische en technische adviezen. Tijdens de les krijg je voldoende informatie om zelfstandig te kunnen oefenen tot de volgende les.Of het nu gaat om je eerste akkoorden, of om gevorderde gitaarsolo's of klassieke stukken: bijna alles is mogelijk.

Lessen voor (jonge) kinderen

Met jonge kinderen die voor het eerst een instrument bespelen wordt gewerkt uit De Gitaarstarter; een lesmethode voor kinderen. Hiermee leer je de basistechnieken van de gitaar en het notenschrift. Eenmaal bekend met de basis, kan deze methode worden aangevuld met melodieën van (populaire) muziek naar keuze. Er wordt gelet op een goede technische basis, maar het plezier staat voorop. Een leerling die graag speelt, zal veel sneller leren dan een leerling die denkt het te moeten.

 

Een eigen instrument is voor een proefles geen vereiste. Eenmaal ingeschreven is het wenselijk dat de leerling ook thuis kan oefenen en spelen.

Muziektheorie

Muziektheorie is zeer nuttig voor wie een stapje verder wil komen met improvisatie, eigen compositie, of simpelweg wil begrijpen wat men doet. Muziektheorie is een breed begrip, en omvat het begrijpen van toonladders, akkoorden, (functionele) harmonie, ritme en liedstructuur en het oefenen van het gehoor (solfège). Deze aspecten worden naar keuze geanalyseerd op het instrument of op papier, en eventueel met behulp van de piano; het referentie-instrument voor de theoreticus.Wil je begrijpen wat je speelt, dan wordt zelf gekozen en/of aangedragen muziek geanalyseerd, zowel op het instrument als van bladmuziek. Wil je verder komen in het zelf schrijven van muziek, neem dan vooral je eigen werk mee om dieper in te gaan op de vraag waarom je iets mooi vindt. Ben je op zoek naar de volgende stap in je improvisatie, dan is het bestuderen van passende toonladders en akkoordstructuren iets voor jou.Solfège is de studie van het gehoor; het kunnen naspelen of noteren van iets wat je hoort, of juist het kunnen indenken hoe wat je leest klinkt. Zien hoe het klinkt, en horen hoe het eruit ziet. Zo leer je je favoriete muziek zonder bladmuziek naspelen, of herkennen wat er gespeeld wordt als je met anderen speelt.

Wil je je voorbereiden op het theoretisch gedeelte van een toelatingsexamen voor een vakopleiding, dan ben je meer dan welkom. In de meeste gevallen gaat dit om het noteren van een gespeelde melodie en/of ritme, het analyseren van een gegeven akkoordenprogressie, het herkennen van akkoorden (majeur, mineur, dominant, etc.) of toonladders, of het zingen van een geschreven melodie. Voor dit laatste hoef je geen (goede) zanger te zijn, weet ik uit ervaring.

Wat je ook wilt: naast je ontwikkeling op je gekozen instrument, is muziektheorie een absolute verrijking.