creëer je eigen
geluid
met 34 snaren

Harples

Starten met harples

De harp is een snaarinstrument. Je bespeelt het instrument door met je vingers te tokkelen. Elke snaar heeft zijn eigen lengte en dikte, waardoor er verschillende tonen ontstaan bij het aanslaan van de snaren. Een lange en dikke snaar geeft een lage toon. De harp werd al in de prehistorie ontdekt; de snaar van een boog bleek een mooi geluid voort te brengen.  Meerdere bogen naast elkaar gaven verschillende tonen. Later maakten ze een boog met meerdere snaren. De harp zoals wij die kennen ontstond 3500 voor Chr.

Harples in jouw buurt?
Vul je postcode in en bekijk alle harpdocenten
Bekijk de docenten

We kennen drie soorten harpen; de pedaalharp (concertharp), de elektrische harp en de haakjesharp. De pedaalharp heeft een een aantal pedalen die je kunt indrukken om de toon aan te passen. De elektrische harp is geschikt als jazzharp, bluesharp en harprock. Als je start met harples, krijg je les op een haakjesharp. Deze harp is kleiner dan de pedaalharp en heeft geen pedalen. De haakjesharp heeft haakjes op de snaren, die de snaar kunnen verkorten als deze omgeklapt wordt. De kortere snaar geeft een hogere toon.

Waar kun je harples volgen?

Bekijk alle harpdocenten

Je kunt al op jonge leeftijd starten met harples. Kinderen die nog niet kunnen lezen, krijgen een methode aangeboden gebaseerd op kleuren. Maar ook als volwassene kun je de uitdaging aangaan om dit prachtige instrument te verkennen. Je kunt eerst een proefles boeken en kennismaken met de docent. Nieuwsgierig geworden? Boek dan snel je proefles.

Alle harplessen bij School of Music