Gitaar

kopen &

stemmen

Starten met gitaar

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een gitaar?

De beste tip is: koop altijd een gitaar waarvan jij de klank mooi vindt. Je kunt natuurlijk afgaan op reviews maar realiseer je dat smaken nu eenmaal verschillen. Het beste is dus om in de winkel zelf de gitaar te bespelen. Als je zelf nog geen gitaar speelt, vraag dit dan gerust aan de verkoper.

Gitaren op een rijtje

Beginnersgitaar kopen

Koop je een beginnersgitaar dan moet je erop letten dat de gitaar goed is afgewerkt. Dit wil zeggen geen scherpe randjes bij de fretten, de hals moet recht zijn en het stemmechaniek moet er degelijk uitzien en soepel draaien. Wil je je gitaar een goedkope upgrade geven? Vaak kan je de klank al verbeteren met een setje nieuwe snaren!

Is de hals van mijn gitaar recht?

Zoals gezegd is het belangrijk dat de hals van je gitaar recht is. Hout van een gitaar kan kromtrekken onder invloed van temperatuur en vocht of het gebruik van verkeerde snaren. Je kunt de hals van de gitaar op een aantal manieren controleren. Je kan de hals op een vlakke ondergrond leggen om te zien of de fretten op gelijke hoogte zitten. Een bekende tip is ook om een snaar op de eerste en laatste fret in te drukken en in het midden (de 8ste fret) te controleren wat de afstand is tot de fret. Dit moet 1 of 2 mm zijn en vooral dezelfde afstand hebben bij iedere snaar.

Andere controlepunten van een gitaar

De intonatie van een akoestische gitaar moet goed zijn. Dit betekent dat de gitaar niet vals mag klinken wanneer je een akkoord hoger op de hals aanslaat. Controleer ook op stootschade aan de onderkant van de gitaar. Een krasje is geen ramp maar een val kan wel zorgen voor serieuze beschadigingen. Nog een leuk advies voor de aanschaf van je gitaar: koop een gitaar waar je de houtnerf goed van ziet, hiervoor wordt meestal het mooiste hout gebruikt. Heb je echt een geweldige vintage gitaar op het oog met wat ‘aandachtspuntjes’, breng hem dan eens langs bij een gitaarwinkel om hem te laten nakijken. Soms zijn kleine aanpassingen voldoende om je geluid een flinke boost te geven.

Hoe moet je een gitaar stemmen zonder stemapparaat?

Het is mogelijk om een gitaar te stemmen zonder stemapparaat. Dit is vooral handig als je in je eentje speelt. Als je de gitaar echter zuiver wilt hebben om samen te spelen met andere instrumenten, dan is het wel verstandig om een stemapparaat of een app te gebruiken. Op die manier weet je zeker dat alle tonen zuiver zijn.

Een gitaar heeft de volgende noten, gezien vanaf de bovenkant van de gitaar: E A D G B E. Je kunt dit makkelijker onthouden met het volgende ezelsbruggetje: Een Aap Die Geen Bananen Eet. Gebruik de lage E snaar (dit is de dikste snaar) om de rest van de snaren te stemmen. Deze snaar druk je in op het vakje van de 5e fret. Sla de snaar vervolgens aan. Hiermee vorm je de A toon.

Daarna sla je de onderliggende snaar aan (wat natuurlijk ook een A toon geeft). Luister nu – op gehoor – naar de verschillende tonen. Hoor je dat ze verschillen? Draai dan aan het stemmechaniek van de A snaar om hem op dezelfde toonhoogte te brengen. Herhaal nu deze stap voor de andere snaren, maar let op: bij de 4e snaar moet je je vinger een halve toon lager zetten (de 4e fret), dit komt omdat de 5e snaar (de B) een halve toon afwijkt van de andere snaren.