Alles

over

je stem

Leren zingen

Leren zingen: alles over je stem

Lijkt het jou leuk om beter te leren zingen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Met de juiste benadering en techniek haal je zelf al snel veel meer uit je stem! Maar waar moet je op letten als je serieus werk wil maken van je zangstem? Welk genre past het beste bij je stem? En wanneer kun je het beste beginnen met zangles? We leggen het je allemaal stap voor stap uit.

Zingen op podium

Het nut van zangles

Misschien zing je al regelmatig in een band, een koor of stiekem onder de douche. Wat je ervaring ook is, zangles is altijd een goed idee als je je verder wilt ontwikkelen op het gebied van zang.

Zangles helpt je ontdekken waar je stem toe in staat is en leert je hoe je jouw stembanden het beste kunt gebruiken. Een zangdocent begeleidt je met een persoonlijk advies, de juiste zangoefeningen en geschikte nummers om jouw zangstem te ontwikkelen. Van het vergroten van je bereik tot het voorkomen van een schorre, hese stem. Onze zangdocenten gaan graag samen met jou aan de slag.

Ook op muzikaal gebied is er een hoop te leren. Denk bijvoorbeeld aan timing, intonatie en kennis van muziektheorie. Ten slotte helpt een zangdocent je met het belangrijkste aspect om goed voor de dag te komen: je performance. Dit is je houding, presentatie en ook je zelfvertrouwen.

Laat jezelf verrassen door wat jouw stem allemaal kan!

Over je kopstem en borststem

Misschien heb je de termen kopstem en borststem al wel eens gehoord. Maar wat betekenen ze? Beide woorden beschrijven de plek waar trillingen plaatsvinden zodra je je stem gebruikt om te zingen. Leg je hand maar eens op je borst en maak een lage klank. Je voelt nu een trilling in je borst. Oftewel, je borststem. Maak vervolgens een hoge klank en je zult merken dat de trilling weggaat. Je bent zojuist van je borststem naar je kopstem gegaan. De kopstem laat de klank meer in je hoofd resoneren en heeft daardoor een dunner en hoger geluid. De borststem gebruik je dus over het algemeen voor lagere tonen. Ze resoneren in je borst en dit geeft een lager en breder geluid.

Maar, wist je dat door je stem goed te trainen het ook mogelijk is om met je kopstem lage tonen te maken en hoge tonen met je borststem? Zo ontwikkel je een nog dynamischer stemgeluid. Onze zangdocenten helpen je er graag bij.

Wanneer starten met zangles?

Daar kunnen we je een heel simpel antwoord op geven: wanneer jij wil. Het maakt niet uit of je al ervaring hebt of nog niet verder bent gekomen dan het douchegordijn. Boek gewoon een proefles en je komt er pijlsnel achter hoe een zangles bevalt en wat de mogelijkheden zijn van jouw stem. Laat je inspireren door de zangkunsten van onze professionele zangdocenten en ga gemotiveerd aan de slag om jouw doel te bereiken: een goede stembeheersing!

Je kan snel en eenvoudig een proefles boeken of ons aanbod van privé en groepslessen bekijken.