Subtiel
pingelen
op de mandoline

Mandolineles

Starten met mandolineles

De mandoline is een populair instrument in veel landen. Het wordt gebruikt voor zowel traditionele als moderne muziek. Mandolines ontstonden uit de luitfamilie in Italië in de zeventiende en achttiende eeuw. De diepgeboorde mandoline die vooral in Napels werd geproduceerd werd een gemeengoed in de negentiende eeuw. Het oorspronkelijke instrument was de mandore die in de veertiende eeuw uit de luit ontstond. Na verloop van tijd en met de verspreiding van het instrument over Europa, nam het instrument veel namen en verschillende structurele kenmerken aan. De eerste vermelding van moderne staal-gestrung mandolines is te vinden tussen 1750 en 1810. Deze vroege mandolines werden Napolitaanse mandolines genoemd, vanwege hun herkomst uit Napels.

Mandolineles in jouw buurt?
Vul je postcode in en bekijk alle mandolinedocenten
Bekijk de docenten

De mandoline is zeer populair in Keltische, bluegrass, jazz en klassieke stijlen, maar ook een traditioneel instrument van vele delen van Griekenland en Brazilië. De mandoline heeft 4 paar snaren en heeft dezelfde afstemming als de viool. Elk paar snaren is unisono gestemd. Dat betekent dat het 2 snaren heeft van G, 2 van D, 2 van A en 2 van E. Hierdoor kan de mandoline prachtige tremolo's spelen in verschillende dynamiek. Het is een solo-instrument, maar ook dienen als begeleidingsinstrument dat net als gitaar akkoorden speelt.

Mandolineles is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar. Lijkt het je leuk om de mandoline te leren bespelen? Kom dan eens langs voor een proefles mandoline!

Alle mandolinelessen bij School of Music

0 resultaten
    Helaas! We hebben overal gezocht maar kunnen niks vinden. Je kan het nog eens proberen met een andere zoekterm.
    Bekijk alle 0 docenten