gitaar 

leren 

spelen

Gitaarles bij jou in de buurt

Gitaar leren spelen

Als je net begint met gitaar spelen zul je een hoop vragen hebben, zoals: welke gitaar is het meest geschikt om mee te beginnen? Wat is een geschikte gitaar voor kinderen? Wanneer is het handig om te starten met gitaarles? Hoeveel moet je uitgeven voor een beginnersgitaar? Wat is het verschil tussen een elektrische en akoestische gitaar?

Boek je proefles
Elektrisch gitaar spelen

Gitaar leren spelen

Als je net begint met gitaar spelen zul je een hoop vragen hebben, zoals: welke gitaar is het meest geschikt om mee te beginnen? Wat is een geschikte gitaar voor kinderen? Wanneer is het handig om te starten met gitaarles? Hoeveel moet je uitgeven voor een beginnersgitaar? Wat is het verschil tussen een elektrische en akoestische gitaar?

Akoestische gitaar

Wanneer je net begint met gitaarspelen is een akoestische gitaar met 6 nylon snaren het meest aan te raden. Dit wordt ook wel een Spaanse of klassieke gitaar genoemd. In het begin zal je merken dat je vingers moeten wennen aan het indrukken van de snaren. Een klassieke gitaar met nylon snaren is dan het meest vriendelijk voor je vingers. Na verloop van tijd krijg je eelt waardoor je de snaren wat minder voelt bij het indrukken. Welke gitaar je ook kiest, bouw het spelen in het begin rustig op om blaren te voorkomen.

Er zijn ook akoestische gitaren met stalen snaren, deze worden meestal ‘western’ gitaren genoemd. Deze hebben vaak wat meer volume hebben een iets meer gedefinieerd en scherper geluid dan de Spaanse gitaren. Western gitaren worden doorgaans door gevorderde gitaristen gebruikt omdat de stalen snaren wat lastiger zijn in te drukken.

Elektrische gitaar

Een elektrische gitaar heeft geen klankkast zoals een akoestische gitaar, maar heeft in plaats daarvan ‘elementen’ die de trillingen van de snaren via een versterker vertalen naar geluid. Daarnaast heeft een elektrische gitaar stalen snaren. Elektrische gitaren kunnen versterkt worden en zijn daarmee onder andere geschikt voor gebruik in een band. Met een elektrische gitaar kan je veel veranderen aan het geluid, dit doe je in eerste instantie op de gitaar zelf. Naast een volumeregelaar heeft een elektrische gitaar een elementen regelaar die wat meer de hoge of lage tonen benadrukt en in veel gevallen een ijzeren hendel, de ‘tremolo’ waarmee je het geluid omhoog of omlaag kunt drukken. Met je versterker kan je kiezen voor een normaal ‘clean’ geluid of een wat heftiger ‘distortion’ geluid wat vaak wordt gebruikt voor bijvoorbeeld solo’s en rockmuziek. Daarnaast zijn er tal van andere geluidseffecten zoals galm en echo waarmee je je geluid wat extra’s kan geven. Deze geluidseffecten stuur je meestal aan met voetpedalen. Gevorderde elektrisch gitaristen hebben vaak hun eigen combinatie van effectpedalen waar ze het liefste mee spelen.

Gitaar voor kinderen

Voor kinderen zijn er kleinere maten gitaren in de handel, deze hebben driekwart of de helft van de maat van een gewone akoestische gitaar. Deze kleine gitaarmaten worden meestal aangeduid als ½ of ¾. Je kind moet de gitaar over de hele hals goed kunnen vasthouden. Voor kinderen van 6 tot 8 jaar is een ½ gitaar vaak het meest geschikt, vanaf 8 tot 12 jaar wordt meestal een driekwart gitaar aanbevolen. Een driekwart of 7/8 gitaar kan ook prima door een volwassene worden bespeeld. Een populaire mini-gitaar is de ukelele. Dit is echter geen normale gitaar omdat de ukelele maar 4 snaren heeft.

Wanneer starten met gitaarles?

Je kunt op ieder moment baat hebben bij gitaarles. Je kan al een proefles boeken zonder dat je ooit één noot gespeeld hebt om te kijken hoe gitaarspelen bevalt en hoe het klinkt om een goede gitarist te horen spelen. Vaak werkt het enorm inspirerend om te zien wat er allemaal mogelijk is met een gitaar. Dit kan als absolute beginner helpen om meteen gemotiveerd aan de slag te gaan. Een muziekdocent kan je nieuw materiaal aanreiken wanneer je dit nodig hebt en zorgt ervoor dat je gefocust blijft op je doel: een goede instrumentbeheersing!

Het nut van gitaarles

Misschien ben je al wat verder gekomen zonder gitaardocent of heb je al een tijd geen les meer gevolgd. Je kunt online al een eind komen door instructievideo’s te kijken of een app te downloaden. Wil je echt verder komen dan heb je vroeg of laat zeker baat bij een gitaardocent die je persoonlijke tips kan geven op basis van jouw gitaarspel. Is je techniek goed of mis je hier en daar nog dingen? Dit kan er namelijk voor zorgen dat je tegen een plafond aanloopt of je inspiratie kwijtraakt. Een gitaardocent kan ervoor zorgen dat je een stok achter de deur hebt en de motivatie om echt door te groeien.

Wat kost een gitaar?

Er zijn akoestische gitaren vanaf een paar tientjes te koop tot duizenden euro’s. Als je nog helemaal niet zeker weet of je ermee door wilt kan je het beste een beginnersgitaar kopen in de prijsklasse €50 tot €250. In de prijsklasse van €250 tot €800 koop je een middenklasse gitaar. Daarna kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Bekende akoestische gitaarmerken zijn Gibson, Martin, Taylor en Yamaha.

Koop je een elektrische gitaar, dan heb je naast de gitaar ook minimaal een snoer en een versterker nodig. Een totale beginnersset van een elektrische gitaar plus versterker kost zo’n €150 tot €300.

Wat kost gitaarles?

De prijzen voor privé gitaarles variëren afhankelijk van je leeftijd. Voor cursisten onder de 21 jaar geldt geen btw, ben je 21 jaar of ouder dan komt er dus wel btw bovenop en zal de prijs hoger zijn. Gemiddeld ben je 15 tot 25 euro kwijt voor een les van een halfuur, ben je 21 jaar of ouder dan moet je rekenen op 20 tot 30 euro voor 30 minuten gitaarles. De hoogte van de prijs hangt af de scholing en ervaring van de docent maar ook van het prijsniveau bij jou in de buurt. In de grote steden is er meer concurrentie en zal de prijs gemiddeld lager liggen dan in een dorp waar maar 1 gitaardocent actief is. Groepsles is vaak goedkoper dan privéles. Hierbij heb je wat minder persoonlijke aandacht van de docent maar heb je wel de interactie met een groep. Qua kosten moet je bij groepsles denken aan de helft tot driekwart van de prijs van privéles.

Direct starten met gitaarles

Lijkt het je na het lezen van deze informatie leuk om te starten met gitaarles, dan kan je hier een proefles gitaar boeken. De proefles is bedoeld om kennis te maken met een gitaardocent en te kijken of het iets voor je is. Misschien heb je wat meer tijd nodig om te beslissen of je door wilt met gitaarles. Na de inschrijving geldt daarom de eerste maand als proeftermijn, je kunt je lessen gedurende deze maand opzeggen zonder opzegtermijn. Veel succes!