Liesbeth Gieben

Pianoles, zangles, auditietraining en muziektheorie in Den Haag Leidschenveen-Ypenburg en via videoles

Welkom!

Mijn naam is Liesbeth Gieben en ik ben een conservatorium geschoold zangeres/zangcoach. Mijn vader en oom zijn professionele musici en via hen ben ik ook de muziek ingerold. Momenteel ben ik artistiek maker, arrangeur en de mezzo-zangeres van jazzproject The Royal Sisters. Dit is een band met drie zangeressen als voorvrouwen, die ik het beste kan omschrijven als een band waarin jazz, theater, close harmony, retro en een vleugje feminisme samenkomen. Met dit project treed ik vaak op tijdens privé-evenementen, festivals en in jazzbars. Ook zijn we meerdere keren gevraagd voor tv-programma’s als: ‘We Want More’ en ‘All Together Now’. Samenzang vind ik een van de mooiste en leukste dingen die er zijn. Met de stem heb je zóveel mogelijkheden en altijd weer de uitdaging om met meerdere zangers een eenheid te bereiken. Je kunt mijn project volgen op Instagram (theroyalsisters.official), Facebook (theroyalsisterskc) of de officiële website.

In 2016 heb ik mijn master Jazz-zang afgerond aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2015 is lesgeven een vast onderdeel geworden van mijn muzikale activiteiten. Ik heb sindsdien lesgegeven aan verscheidene zangscholen, koren gedirigeerd en workshops gegeven. Een van de meest inspirerende aspecten aan lesgeven, is iemand helpen bij het verwezenlijken van zijn/haar persoonlijke doelstellingen. In de jaren waarin ik lesgeef, heb ik leerlingen gehad van jong tot oud en van absolute beginners tot gevorderden. Allen met zeer uiteenlopende wensen:

 • Zangles ter ontspanning bij een burn-out
 • Stemtraining voor spreken in het openbaar
 • Het aangaan van podiumangst
 • Ter voorbereiding op een auditie (Conservatoria, The Voice Kids of Kinderen voor Kinderen)
 • Studiebegeleiding bij de studie Muziekwetenschappen
 • Of gewoon puur als hobby

Ik geef les in alle stijlen, behalve Klassiek en Musical. Een van mijn specialiteiten is het behandelen van onnodige fysieke spanning tijdens het zingen. Hiervoor heb ik tevens een kleine zelfstudie naar de combinatie van yoga en zang gedaan. Daarnaast weet ik erg veel over ademhaling en word ik daarom regelmatig gevraagd voor ademhalingslessen voor sprekers en ademworkshops voor orkesten. Ademhaling en fysieke ontspanning zijn twee belangrijke punten in de basis voor goed leren zingen.
Een andere specialiteit, waar ik ook mijn masterresearch over heb geschreven, is onze klankvoorstelling en de ontwikkeling en training van het gehoor. Als zanger(es) ben je volledig afhankelijk van je gehoor. Wij hebben geen toetsen of snaren waarvan we weten welke tonen die zullen produceren. Daarom besteed ik graag aandacht aan de werking en ontwikkeling van ons gehoor in mijn lessen. Ik werk graag met:

 • De Kodaly Methode
 • Lax Vox

Ik werk graag met gemotiveerde leerlingen (VAN ELK NIVEAU) die een beetje zelfstudie of lesvoorbereiding niet schuwen.

Als je interesse is gewekt, wil ik je van harte uitnodigen om een proefles te komen volgen voor een van mijn cursussen! Momenteel geef ik GEEN LES AAN HUIS.

Het rooster is erg vol, er is nog plek op maandagavond, en dinsdagmiddag + avond. Je kunt eventueel contact opnemen om op de wachtlijst geplaatst te worden.

 

CURSUS 1: Privé of Duo zangles voor jong tot oud

Voor deze cursus hoeft de cursist alleen de tekst (liefst uitgeprint) van een liedje mee te nemen dat hij/haar graag zingt. Tijdens deze lessen staan houding, ademhaling, zangtechniek, intonatie, ritme, articulatie en expressie centraal. De verhoudingen en het tempo hangt af van het niveau en de wensen van de cursist. We werken het liefst met repertoire dat de cursist uitkiest. Ik geef in principe in alle stijlen les, behalve in Klassiek en Musical.
De proefles duurt standaard 30 minuten. De lessen erna duren 30, 45 of 60 minuten. De cursist bepaald zelf de lesfrequentie, dit is doorgaans wekelijks of tweewekelijks. Het uurtarief van de duoles is 54 euro, excl. BTW. Wil je graag een duoproefles inplannen, selecteer dan ”les aan huis” bij het boeken.

CURSUS 2: Zang Groepsles, Algemene Muzikale Vorming, 4-6 jaar, lesduur 30 of 45 min, (MOMENTEEL GEEN GEPLANDE DATA)

In deze cursus staan zang en algemene muzikale vorming centraal. Door middel van leuke oefeningen en spelletjes ontdekken we in de lessen op wat voor manieren we de stem kunnen gebruiken en trainen we de ademhaling en het gehoor. Daarnaast zingen we een leuk repertoire aan liedjes en oefenen we daarin de samenzang. De cursisten leren ook kennis maken met de piano en eventueel percussie instrumenten. Het doel van deze lessen is de cursisten zich muzikaal en vocaal te laten ontwikkelen.
De lessen duren bij 1 of 2 leerlingen 30 minuten en bij 3+ leerlingen 45 minuten. De cursus gaat van start bij 3 aanmeldingen. De cursist hoeft voor de lessen niets mee te nemen, wel wordt gevraagd om het uitgereikte materiaal wekelijks weer mee te nemen naar de les.

CURSUS 3: Zang Groepsles voor 7-11 jaar, wekelijks 60 min (Zang Kinderen) (MOMENTEEL GEEN GEPLANDE DATA)

In deze cursus staan zang en algemene muzikale vorming centraal. Door middel van leuke oefeningen en spelletjes ontdekken we in de lessen op wat voor manieren we de stem kunnen gebruiken en trainen we de ademhaling en het gehoor. Daarnaast zingen we een leuk repertoire aan liedjes en oefenen we daarin de samenzang én eventueel meerstemmigheid. De cursisten leren ook kennis maken met de piano en eventueel percussie instrumenten. Het doel van deze lessen is cursisten zich muzikaal en vocaal te laten ontwikkelen. In deze lessen zullen de cursisten ook werken uit een theorieboek.
De lessen duren 60 minuten en de cursus gaat van start bij 3 aanmeldingen. De cursist mag na het volgen van de proefles het theorieboek aanschaffen. Tevens wordt gevraagd om het uitgereikte materiaal wekelijks weer mee te nemen naar de les.

CURSUS 4: Zang Groepsles voor 12-16 jaar (Zang 13+ (MOMENTEEL GEEN GEPLANDE DATA)

In deze cursus staan zang en algemene muzikale vorming centraal. In deze leeftijdsklasse wordt zangtechniek serieuzer en gedetailleerder behandeld dan in de andere klassen. Door middel van oefeningen trainen we de stem, ademhaling en het gehoor. Ook houding, articulatie en expressie zullen aan bod komen. Daarnaast zingen we een leuk, uitdagend en divers repertoire aan liedjes en oefenen we daarin de samenzang én meerstemmigheid. De cursisten leren ook kennis maken met de piano. Het doel van deze lessen is de cursisten zich muzikaal en vocaal te laten ontwikkelen. De cursisten werken in deze lessen ook uit een theorieboek.
De lessen duren 60 minuten en de cursus gaat van start bij 3 aanmeldingen. De cursist mag na het volgen van de proefles het theorieboek aanschaffen. Tevens wordt gevraagd om het uitgereikte materiaal wekelijks weer mee te nemen naar de les.

CURSUS 5: Pianoles voor beginners

In deze cursus staat het instrument piano, theorie en de ontwikkeling van het muzikale gehoor centraal. Door middel van oefeningen uit een lesboek of oefeningen die ik meegeef, zal de cursist kennis maken met de piano, vingertechniek, pedaalgebruik en het lezen van noten. Ook vraag ik geregeld om oefeningen op het gehoor na te spelen, zodat de cursist niet alleen visueel maar ook auditief gestimuleerd wordt. Deze lessen zijn ook voor zangers die zichzelf willen leren begeleiden. In dat geval wordt er direct aandacht besteedt aan harmonieleer, het leren lezen van akkoordsymbolen en het combineren van zingen en pianospel.
De proefles duurt standaard 30 minuten (behalve voor zang en piano combilessen). De lessen erna duren 30, 45 of 60 minuten. De cursist bepaald zelf de lesfrequentie, dit is doorgaans wekelijks of tweewekelijks. De cursist zal worden gevraagd een pianoboek aan te schaffen en het uitgereikte materiaal steeds weer mee te nemen naar de les.

CURSUS 6: Muziektheorie, gehoortraining en solfège op maat

Nadat een student Muziekwetenschappen zich bij mij meldde voor gehoortraining en solfègelessen, heb ik besloten deze lessen als apart onderdeel aan te bieden. Deze cursus is bedoeld voor auditanten voor muziekopleidingen, studenten Muziekwetenschappen, cursisten die naast het bespelen van een instrument graag meer willen weten over muziek in het algemeen of cursisten die graag hun gehoor willen trainen.  De lessen zullen onder andere bestaan uit:

 • het leren lezen van noten en akkoordsymbolen
 • het onderscheiden en zingen van verschillende ladders
 • het onderscheiden en zingen van drie- en vierklanken
 • het noteren van melodieën, ritmes en akkoordprogressies
 • het maken van analyses van muziekstukken, melodie en harmonie
 • oefeningen aan de piano

De proefles duurt standaard 30 minuten. De lessen erna duren 30, 45 of 60 minuten. De cursist bepaald zelf de lesfrequentie, dit is doorgaans wekelijks of tweewekelijks. Afhankelijk van het niveau en de leeftijd van de cursist, zal wellicht gevraagd worden een theorieboek/solfègeboek/pianoboek aan te schaffen en het uitgereikte materiaal sowieso steeds weer mee te nemen naar de les.

Ga verder naar beschikbare tijden

Stel je vraag aan Liesbeth

Vul je voornaam in.
Vul je achternaam in.
Vul je emailadres in.
Let op: Het is niet mogelijk om een e-mailadres of telefoonnummer mee te sturen.