Jessica Stakenburg

Auditietraining, Zangles

Cursussen

Lesdagen

Lesprijs

voor cursisten
€ 32,50

Locaties

Thuisstudio Johanna Naber-Erf, Dordrecht
Thuisstudio Videoles
Jessica Stakenburg JS
Jessica
(3)
Vriendelijk Deskundig Communicatief
Dordrecht
en 1 andere locatie
vanaf
€ 30,00
per 30 min.
Privéles
Videoles mogelijk

Introductie

Hallo, mijn naam is Jessica Stakenburg en ik ben een klassiek zangeres (alt/mezzo) met een grote liefde voor opera en klassieke muziek. Als uitvoerend zangeres ben ik bijvoorbeeld als soliste te vinden op concertpodia en als freelance zangeres in professionele koren, zoals het koor van Opera Vlaanderen. Liefde voor zingen is bij mij al op jonge leeftijd begonnen en hierdoor ben ik met veel muziekstijlen bekend, zoals musical, pop, jazz en kleinkunst. Dat is zelf als zangeres voorkeur geef aan het klassieke repertoire zegt absoluut niet dat mijn leerlingen deze voorkeur moeten delen. Omdat ik zelf klassiek geschoold ben is de techniek die ik mijn leerlingen leer ook klassiek, maar deze scholing is goed toe te passen op de andere genres.

Wat voor mij het lesgeven zo bijzonder maakt is dat iedereen een eigen stem heeft met zijn eigen unieke klank. Met wat tips en aanmoediging van een fijne docent kan iedereen naar mijn idee leren zingen. Ik ben er van overtuigd dat er voor iedereen een geschikte lesmethode en repertoire te vinden is en ik ga als zangdocente graag deze uitdaging aan. Het maakt daarom niets uit of je op jonge leeftijd begint met zingen of wanneer je wat ouder bent. Het belangrijkste is om met veel plezier je eigen stem te ontdekken en deze te ontwikkelen op een manier die het beste bij jou past. Ik heb altijd veel bewondering voor instrumentalisten en de liefde die mensen voor hun instrument koesteren. Het mooie aan de stem vind ik dat het jouw eigen instrument is en dit maakt het beheersen van dit instrument zo persoonlijk. Terwijl jezelf als mens opgroeit, jezelf ontwikkelt en langzaam ouder wordt verandert je stem voortdurend mee. Met je stem als instrument ben je eigenlijk nooit uitgeleerd en ligt er een wonderlijke wereld vol ontdekkingen voor je.

Mijn bachelor en masterstudie heb ik gevolgd in Tilburg na het behalen van mijn acteurdiploma in Rotterdam. Na het conservatorium ben ik mij verder gaan ontwikkelen als lid van de Vlaamse Opera Studio (IOA) in Gent, België.

195082197_1946321305519663_53341615678137996_n.jpg

Zanglessen, auditietraining en algemene muzikale vorming

Wanneer je bent vastgelopen met zingen, brandende vragen hebt over je zangtechniek of de eerste stappen in het zingen wilt zetten help ik je natuurlijk graag. Graag ga ik samen zoeken naar oplossingen en bied je de tools aan om de kwaliteit van het zingen te verbeteren en/of het vak te leren. Hierdoor keert het plezier in het zingen weer terug, want niets is belangrijker dan vrij met veel plezier te zingen!

Door mijn acteerachtergrond ben ik goed in staat te helpen met liedinterpretatie en het voorbereiden van audities voor toelatingen van scholen, koren en of (professionele) theaterproducties. Ik heb eerder in auditiecommissies mogen plaats nemen en weet hierdoor welke kwaliteiten doorgaans gezocht wordt. Ook met podiumangst ben je bij mij aan het juiste adres, want ook ik met theater als grootste liefde heb te kampen gehad met faalangst en vrees voor het podium. Het is zo zonde als deze angsten jouw grote passie in de weg gaan staan en graag rijk ik je de tools aan hier verandering in te brengen.

In principe geef ik de zanglessen bij mij thuis in Dordrecht. Hier heb ik een mooie muziekruimte en alle benodigdheden zijn aanwezig om in een fijne sfeer les te geven. In overleg is het ook mogelijk om een andere locatie voor de lessen af te spreken, bijvoorbeeld bij jou thuis. De aanwezigheid van een piano of ander instrument is geen vereiste maar kan wel handig zijn, bijvoorbeeld om je begintoon te vinden. De niveaus van mijn leerlingen verschillen van beginner tot semi-professional. Tevens geef ik sinds het begin van de Covid-19 pandemie online les. Uiteraard is hiervoor een goed (wifi) netwerk en apparatuur vanuit de leerling vereist.

Mahagonny 8.jpg
Enthousiast geworden?
Boek dan nu je proefles
Boek nu

Inhoud van de zanglessen

De lessen bestaan uit een gesprekje, het opwarmen van de stem, oefeningen en training voor de stem en het werken aan repertoire.

-mg-2593(1)

Stuur een bericht

Warming up

  • De stem en je lichaam rustig klaar maken voor de oefeningen en het repertoire.
PicturePeople (23 van 50)

Oefeningen

  • Aandacht besteden aan de adem en houding. Aandacht besteden aan de klank, klankvorming en dictie door middel van vocaal technische oefeningen. Aandacht besteden aan articulatie, ademsteun en projectie.
PicturePeople (22 van 50)

Repertoire

  • Welk repertoire past bij jou als zanger(es)? Analyse van het repertoire, zowel muzikaal, tekstueel als de achtergrondinformatie. Uitvoering door juiste zangtechniek en interpretatie. Als je geen noten kunt lezen, geen probleem, maar we maken toch gebruik van bladmuziek. Op die manier ontwikkel je het lezen van de bladmuziek. Opnames maken? Ja graag, want dan ben je in de gelegenheid alles rustig thuis na te luisteren en te oefenen.

Thuis zingen en oefenen

Het gaat natuurlijk niet alleen om dat uurtje zangles in de week. Gericht op jouw doelen en wensen geef ik je oefeningen en opdrachten mee om jezelf thuis verder te ontwikkelen.

Cursussen en workshops

  • Algemene muzikale vorming voor kinderen. Voor de kinderen uit de groepen 1+2 & 3+4 van de basisschool,  wordt de cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) gegeven. AMV laat de kinderen kennismaken met alle facetten van muziek maken. Ze zingen, luisteren naar muziek, krijgen wat mee over de muziektheorie en het lezen van noten en maken zelf muziek. In deze cursus breng ik jonge kinderen spelenderwijs in contact met muziek in de breedste zin van het woord. AMV is een goede manier om te zien of uw kind muzikaal is en wanneer de tijd rijp is over te stappen naar het bespelen van een instrument. De cursus bestaat uit 10 lessen van 60 minuten met 4 à 5 kinderen.Tijdens de 10e en tevens laatste les duiken we de studio in om een opname te maken met een groeps-CD als eindresultaat.

Lessen op maat

De lessen die ik geef zijn altijd persoonlijk en op maat gemaakt voor degene die de les volgt. Zo kan je naast zanglessen ook contact opnemen voor coaching in spreken in het openbaar, stem en houding, auditietraining en/of podiumangst. Heb je nou andere wensen en/of vragen dan ik in de lessen, cursussen en workshops aanbied? Schroom niet en neem contact met mij op. Ik ben er van overtuigd dat we een op maat gemaakt lessenpakket kunnen creëren.

Zangles

Elke les is persoonlijk en uniek. 

Auditietraining

Een auditie in het vooruitzicht? Adities horen er (helaas) bij, maar ik help je graag met het voorbereiden van jouw auditie(s).