Mijn naam is Jean-Jacques Rojer. Ik ben gitarist, componist, arrangeur en producer. Ik ben op mijn 13e begonnen met gitaarspelen en heb de grunge en heavy metal jaren meegemaakt als gitarist. Op m'n 17e ben ik me gaan verdiepen in Klassiek, Jazz en en Latijns Amerikaanse muziek. Ik heb op het Koninklijke Conservatorium jazz gitaar gestudeerd en ben in 2003 Cum Laude afgestudeerd. Sindsdien heb ik met met verschillende projecten en stijlen muziek bezig gehouden. Zo heb ik b.v. in New York met de grooten van de Jazz wereld gewerkt, zoals Wynton Marsalis en de Jazz at Lincoln Center Orchestra. Mijn laatste album, Soko, is in New York opgenomen en uitgbracht op de Jazz label Sunnyside records. Grammy winnaar Jeff " Tain " Watts heeft er drums op gespeeld en het album is door Grammy winnar Brian Bacchus( Nora Jones, Gregory Porter, John Scofield) geproduceerd. In Nederland heb ik met het Metropool orkest gewerkt en zijn stukken van mij door het Nederlands Blazers Ensemble uitgevoerd. Ook heb ik al verschillende malen in het Concert gebouw mogen optreden. Ik ben momenteel bezig met 3 compositie opdrachten voor film en theater.
Ik geef al 20 jaar les en doe dat heel graag. Ik ben gefascineerd door het leer proces en vind het een persoonlijke uitdaging om iemand zo snel en goed mogelijk een onderwerp uit te leggen. Ik structureer de lessen daarom ook pas na ik iemands zwakke en sterke kanten heb bepaald. Klant is bij mij altijd koning. Dus de lessen worden helemaal ingevuld naar de wensen van de leerling.
Het internet heeft grote veranderingen teweeggebracht op het gebied van lesgeven. In plaats van te zoeken naar schaarse informatie worden we nu gebombardeerd met (vaak onjuiste) informatie die we meestal niet kunnen verwerken. Het filteren van dit overschot is een essentiële taak geworden van de moderne leraar. Samen met de leerling zoekt de leraar uit en bepaalt hij of zij wat belangrijk is. Daarbij elimineert men de overige ruis. Ook kiezen velen ervoor om via youtube en andere sites zichzelf gitaar te leren spelen en dat lukt ook aardig bij sommigen. Het nadeel van het studeren op deze manier is dat feedback niet mogelijk is. Beginners kunnen zich dan ook snel slechte gewoontes eigenmaken die men in latere fases moeilijk afleert. Vooral in de beginfase is dan ook een degelijk geschoolde begeleiding van de leerlingen van essentieel belang.
Als men gitaar leert spelen, wordt het probleem van de overgedoseerde informatie nog eens versterkt door de talrijkheid van stijlen van gitaren respectievelijk van gitaartechnieken die er in omloop zijn. In vele muziekgenres, zoals bijvoorbeeld de blues, rock en flamenco, figureert de gitaar als hoofdinstrument. Als reden voor de populariteit van de gitaar zou men kunnen aanvoeren dat de gitaar een relatief goedkoop en gemakkleijk transportabel instrument is dat bovendien ideaal is voor het begeleiden van, nogal eens door de gitarist zelf te gehore gebrachte zang. Hierdoor is de gitaar zich op verschillende manieren gaan ontwikkelen met als gevolg dat we nu te maken hebben met een veelheid van totaal verschillende varianten. Het is de taak van de gitaarleraar om de leerling wegwijs te maken in dit complexe gebied waarbij hij of zij begeleidt en adviseert bij het kiezen van die techniek die het meest geschikt is voor het muziekgenre waar men voor opteert.
Ik speel sinds me 18e piano en heb bij mijn vader, Robert Rojer, en daarna van Wim Satius Muller les gehad. Statius Muller is in de jaren '50 in Julliard afgestudeerd en bij hem heb ik heel veel kennis opgedaan over klassieke muziek en het spelen van de piano.