Rik van der Ouw

Basgitaarles, pianoles, contrabasles, muziekproductie, muziektheorie en gitaarles in Rotterdam Delfshaven en via videoles

Van klassiek tot jazz

Op mijn 7e begon ik met het volgen van pianolessen, ik speelde vooral klassieke muziek, maar dat was niet helemaal mijn ding. Op mijn 11e kreeg ik een elektrische gitaar, en vanaf dat moment is mijn verslaving aan muziek begonnen. In mijn eerste rockbandje waren we met 3 gitaristen en geen bassist, dus één van ons moest bas spelen. In eerste instantie wilde ik natuurlijk liever scheurende gitaarsolo’s spelen dan die ”saaie” baspartijen, maar later kwam ik erachter dat je als bassist juist veel meer macht hebt, en eigenlijk veel meer invloed hebt op de klank en groove van de muziek.

In die periode – ik was een jaar of 14 – kocht ik mijn eerste bas, en ik begon uren per dag te studeren. Ik kreeg steeds meer interesse in andere muziekstijlen, zoals jazz, funk, en soul. Op mijn 17e werd ik aangenomen op het conservatorium van Rotterdam (hoofdvak basgitaar met bijvak piano), en 4 jaar later studeerde ik cum laude af. Tijdens mijn studie volgde ik ook contrabas lessen.

Ik geef al jaren les op verschillende muziekscholen, voornamelijk pianoles en basgitaarles, maar ook les in muziektheorie, componeren, en arrangeren. Daarnaast val ik ook in als theoriedocent op Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Naast muziekdocent ben ik ook zeer actief als uitvoerend muzikant in verschillende bands en projecten.

Cursussen:

Basgitaar:

Ik pas mijn lessen altijd zoveel mogelijk aan op de wensen en muzieksmaak van de leerling, en ik ga graag zo praktisch mogelijk te werk. Een aantal aspecten zullen uiteraard bij iedereen aan bod komen, zoals: techniek, timing, groove, theorie, en sound.
Ik probeer deze dingen altijd zoveel mogelijk te behandelen via de liedjes die we spelen, in elk nummer vinden we weer nieuwe dingen om aan te werken. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap!

Uiteraard is het praktisch om zelf een basgitaar en een versterker te hebben, op mijn locatie staan meer dan genoeg basgitaren (en versterkers), dus het is niet per sé nodig om zelf een bas mee te nemen.

 

Contrabas:
Vergelijkbaar met basgitaar, maar de eerste lessen zullen meer op techniek gericht zijn, het is namelijk een fysiek zwaar instrument om te bespelen. Als we een technische basis hebben ga ik in op de wensen van de leerling, zoals het spelen van je favoriete liedjes, of het leren van bepaalde technieken, zoals bijvoorbeeld walking bass, of strijken.

 

Piano / toetsen:

Ik speel al zo’n beetje mijn hele leven piano, en ik geef al jaren lessen op verschillende muziekscholen.
Gezien de piano een zeer veelzijdig instrument is, merk ik dat iedere leerling andere wensen en doelen heeft. Het is voor mij de uitdaging om de lessen daarop te laten aansluiten.

Ik geef pianoles in veel verschillende stijlen: pop, jazz, latin, en ook klassiek. Op mijn locatie staat een goede elektrische piano (Nord), en ik heb een aantal synthesizers/keyboards.

 

Muziektheorie / muziekproductie / componeren / arrangeren

Ga verder naar beschikbare tijden

Stel je vraag aan Rik

Vul je voornaam in.
Vul je achternaam in.
Vul je emailadres in.
Vul je telefoonnummer in.