Hidde Kramer

Pianoles, gitaarles, muziekproductie, drumles en songwriting in Den Haag Laak

Film- en Media componist & Muziekproducer/Engineer

Ik ben opgegroeid met muziek en film. Vanaf mijn 6e speel ik piano – later heb ik nog o.a. gitaar en drums opgepikt – en tijdens mijn middelbare schooltijd ben ik begonnen met het schrijven van eigen muziek & nummers, en spelen in verscheidene schoolbandjes. Snel merkte ik echter al dat mijn grootste liefde lag bij het produceren en componeren van muziek.

Na de middelbare school volgde ik de opleiding Compositie, Muziekproductie & Songwriting aan het Prins Claus Conservatorium, waar ik ben gespecialiseerd in Compositie & Productie voor Film en Media. In September 2019 ben ik afgestudeerd, en volg ik lessen Compositie in Den Haag. Door mijn studie heb ik een brede basis opgedaan, van House-productie naar Songwriting tot aan klassiek componeren, niets is te gek. Ook als studio-engineer en mix-engineer ben ik bekwaam. Werken met synthesizers, samplen, schrijven voor instrumenten, het produceren van eigen muziek, alles kan. Tijdens en na mijn studie heb ik al voor verscheidene (korte) films muziek gemaakt en ben ik daar al enkele keren mee in de prijzen gevallen.

Hoewel je me kunt vragen voor een specifiek vak, kun je me ook voor een combinatie van de onderwerpen vragen, als je bijvoorbeeld zowel Muziekproductie als Muziektheorie wilt leren. Ik help je graag bij het vinden van de perfecte combinatie. De grootste focus in mijn lessen ligt bij het plezier hebben in het maken en spelen van muziek, en ondertussen een sterke basis te ontwikkelen zodat je snel de muziek kunt maken die je wilt.

Muziekproductie & Songwriting

Tijdens de lessen Muziekproductie of Songwriting gaan we op zoek naar jouw eigen artistieke ‘stem’. We kijken naar wat voor muziek je wilt maken, wat je luistert, wie je inspiraties zijn, en gaan daarvandaan op weg om jou zo ver mogelijk te krijgen. Hierbij maakt genre geen verschil. Misschien wil je Hip-Hop of House produceren, misschien Country-Pop liedjes schrijven, of wil je leren hoe je schrijft en produceert bij beeld.
Bij zowel Muziekproductie als Songwriting is er tegenwoordig veel overlap tussen de twee disciplines. Als Songwriter wil je graag je eigen demo’s opnemen, en misschien ook wel je eigen elektronische muziek produceren. Als Producer ben je vaak ook zelf Songwriter of ondersteun je een Songwriter, daarnaast kan denken als een Songwriter je sterk helpen in je ontwikkeling.

We gaan kijken naar productietechnieken, structuur, arrangeren, waar nodig muziektheorie, tekstbehandeling en wat er verder nog maar bij jouw persoonlijke proces komt kijken. Met als hoofddoel de ultieme ontplooiing van jouw creativiteit.

Pianoles

Sinds min 6e speel ik piano. Ik ben begonnen in de klassieke richting maar rond mijn 12e voornamelijk op lichtere muziek overgestapt. Vooral Jazz, Blues, Funk en Pop zijn mijn expertise. Ik heb tijdens mijn middelbare schooltijd veel tijd in de band kelder van de school doorgebracht en vaak gespeeld en geïmproviseerd met bevriende muzikanten. Terwijl ik meer de muziekproductie kant op ben gegaan ben ik altijd blijven spelen, en vaak gebruik ik toetsen in mijn eigen muziek. Ook voor produceren en schrijven is het pianospelen erg handig gebleken, een synth-lijn of midi-partij inspelen gaat een stuk beter als je een beetje handig bent met de toetsen.

We kunnen werken met een beginners boek, of als je al wat verder bent wat dieper duiken in spelen met akkoorden, toonladders en al je favoriete nummers uitvogelen en uitvoeren. Ik ben voorstander van een combinatie van spelenderwijs leren, met een sterke technische basis om je verder te helpen. Vooral als je geïnteresseerd bent in het spelen van Pop, Rock, Blues, Funk & Jazz kan ik je erg goed helpen. Als je graag geavanceerde klassieke pianoles wilt raad ik je aan een meer klassiek geschoolde docent te vinden.

Drumles

Tijdens mijn studie ben ik ook begonnen met drummen, en heb in de lesstudio een kleine drum-kit staan. Wil jij je eerste stappen zetten in het drummen? Ritmes leren spelen, favoriete liedjes uitvoeren en misschien zelfs wat drumnotatie leren? Dan kan ik je daarmee helpen. Ik drum zelf vooral in de stijlen: Pop, Hip-Hop, Funk en een beetje Jazz, maar ook rock stijlen kunnen we uitzoeken. Als je al een ver gevorderde drummer bent die weer lessen wilt oppikken raad ik je aan iemand te zoeken wiens eerste expertise drummen is.

Gitaarles

Als beginnende gitaarspeler kan ik je goed helpen om je weg te vinden in de wereld van akkoorden en soleren op toonladders. Zelf heb ik gitaarspelen geleerd door eindeloos veel Youtube-filmpjes te kijken. Later tijdens mijn studie heb ik nog echte gitaarles gehad om wat techniek bij te schaven. Als jij wilt leren hoe je je favoriete liedjes speelt, tokkelt op de gitaar, of kunt mee-improviseren met andere mensen kan ik je daarbij helpen.

Muziektheorie/Arrangeren & Componeren

Muziektheorie kan je een enorme voorsprong geven, zowel als speler als wanneer je produceert of componeert. Mijn specialisatie ligt bij muziektheorie van lichte muziek en jazz, maar ik ben ook goed onderbouwd in klassieke harmonie. Of je nou theoretisch aan het klaarstomen bent voor een auditie bij het Conservatorium, of je gewoon iets meer wilt weten van akkoorden voor je producties, ik kan je helpen. Daarnaast kan ik ondersteuning bieden voor beginnende componisten, of artiesten die graag wat uitgebreidere arrangementen voor hen muziek willen maken maar niet zo goed weten waar te beginnen. In de proefles gaan we kijken waar jij het meest behoefte aan hebt en werken we van daaruit verder.

Ga verder naar beschikbare tijden

Stel je vraag aan Hidde

Vul je voornaam in.
Vul je achternaam in.
Vul je emailadres in.
Vul je telefoonnummer in.